Jute tassen uit India

Elke tas wordt met de hand gemaakt in Calcutta, India. Jute is een prachtig materiaal, het wordt vaak ‘the golden fibre’ genoemd. Tegelijk is het zeer sterk, milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Het groeit als rotatiegewas in de rijstvelden van India, en heeft geen extra water en geen pesticiden nodig. 

 

Jute is een lange, zachte, glanzende, plantaardige vezel die tot ruwe, sterke draden kan worden gesponnen. Het wordt verkregen uit planten uit het geslacht Corchorus die voornamelijk in warme, vochtige gebieden voorkomen. Jute is een van de goedkoopste natuurlijke vezels, en na katoen de meest gebruikte.

Om jute te kweken, verspreiden landbouwers zaden op gecultiveerde grond. Zodra de planten ongeveer 15-20 cm lang zijn, worden ze uitgedund. Ongeveer vier maanden na het planten begint het oogsten. De planten worden gewoonlijk geoogst nadat ze hebben gebloeid, maar voordat de uitgebloeide bloemen afvallen.

De stelen worden dicht bij de grond afgesneden en worden in bundels ongeveer 20 dagen in water geweekt. Bij dit proces worden de weefsels zacht, waardoor deze kunnen worden gescheiden.

De vezels worden vervolgens gestript van de stelen en gewassen in lange bundels in helder stromend water. Dan worden ze gedroogd.

Na 2-3 dagen drogen worden de vezels in bundels gebonden. Voor een nieuwe oogst wordt de bodem weer gecultiveerd en ingezaaid.

De jute wordt gesorteerd naar kleur, sterkte en vezellengte. De kleur kan variëren van gebroken wit tot bruin, en de lengte kan 1 tot 4 meter zijn. Jute wordt ten slotte in balen samengedrukt voor verzending naar fabrikanten.